Født: 1941.\ Død: 2021.\ Kjente arbeider: Kulelampe.\ Utdannelse: Ingeniør.
Benny Frandsen er en nasjonalskatt i Danmark. Designeren, som er mest kjent for sin Ball-lampe og sin status som "The Grand Old Man" i den danske belysningsbransjen, feiret i 2018 50 år med selskapet Frandsen, der han ledet et selskap som bidro til å sette Danmark på verdenskartet over seriøse belysningsland.
Da vi mistet Benny Frandsen i 2021, mistet vi en frontløper som med ærlig, enkel og vakker design klarte å holde seg konkurransedyktig og relevant i en mannsalder i en konkurranseutsatt og stadig skiftende belysningsbransje. Han var medstifter og formann i Dansk Belysningsforening, og han var kjent for sitt store engasjement og sin vennlige personlighet. Utforsk Benny Frandsens design nedenfor - og les mer om livet hans nederst på siden.
Benny Frandsens foreldre, Evald og Mary Frandsen, var blant danskene som flyttet til Troldhede for å jobbe på Troldhede-fabrikken under krisen på 1930-tallet - og Benny, den yngste av fem barn, har utvilsomt arvet deres arbeidsvilje og forretningssans.
Da Benny Frandsen bare var 14 år gammel, fortalte han oss i barndomshjemmet i Troldhede at hans største drøm var å bli bedriftseier. Det var ikke bare en drøm, men noe han lovte moren sin - og 12 år senere gikk løftet i oppfyllelse da han startet sitt designeventyr i Skanderborg med startkapital fra kona Inges lærerlønn i kjelleren hjemme hos seg selv.
Frandsen var blitt ingeniør - noe han gjorde mest fordi moren ville at han skulle utdanne seg - og i mellomtiden hadde han blant annet begynt å designe lamper til et lokalt diskotek. Han hadde forsøkt å overbevise sin daværende sjef om at han burde få lov til å starte lampeproduksjon, men Frandsen fikk aldri lov.
Derfor måtte han starte sin egen virksomhet, noe han gjorde i familiens hjem. Frandsen begynte forsiktig med ulike kvadratiske former og skapte en serie lamper som dessverre aldri solgte særlig godt. Det dårlige salget tok aldri motet fra den danske designeren, og i stedet for å vri om nøkkelen bestemte han seg for å prøve seg på det motsatte av firkantede lamper - runde modeller.
Den nye runde lampen ble kalt Ball, og som navnet så vakkert antyder, var den en fullstendig kontrast til Frandsens tidligere firkantede design. Vegglampen var rund som en biljardkule og festet til stikkontakten med en magnet. Dette gjorde Ball enkel å rotere og peke på, slik at du alltid kunne sende det fokuserte lyset fra ballskjermen dit du trengte det.
Modellen ble en suksess og ga Benny Frandsen en skikkelig kickstart på karrieren som designer og lysmann. Ball tok Danmark med storm, og den enkle, vakre silhuetten gjorde lampen lett gjenkjennelig og unik blant annen design fra 1960-tallet. De fleste dansker har hatt med en Ball-lampe å gjøre i løpet av livet - og det herlige designet og den universelle appellen har gjort at modellen har vært i kontinuerlig produksjon i over 50 år.
I dag finnes modellen i et mangfold av varianter - senest 50-årsjubileumsmodellen, som Benny Frandsen i 2018 uttalte at "Ball-lampen er klar for 50 år til." I dag finnes Ball som vegglampe, pendel, gulvlampe, bordlampe og spotlight.
Den enorme suksessen med Ball-serien gjorde at Frandsens firma ikke lenger kunne holde til i kjelleren på privatadressen - og den da 31 år gamle gründeren og designeren var derfor på utkikk etter produksjonsvennlige kvadratmeter for lamper, noe han i 1972 fant like i nærheten av hjemmet da han kom over det nye industriområdet Skanderborg Øst. Her var Frandsen en av de første som drev forretning.
Det er ingen tvil om at Benny Frandsen trivdes i Skanderborg. Det var her hele forretningseventyret hans startet, men det var også her han hørte hjemme. Han var medlem av turistforeningen og initiativkomiteen - og han var også en stor sponsor og støttespiller for det lokale håndballaget. I tillegg til alt dette var han en av initiativtakerne til byens svømmebasseng og golfbane.
Gjennom 1970- og 1980-årene etablerte produsenten av runde vegglamper seg som en seriøs aktør i den danske belysningsbransjen, og det hele foregikk fra en adresse i industrikvarteret Skanderborg Øst. Sortimentet ble utvidet i løpet av de neste 25 årene, inntil illustratøren fra Troldhede i 1993 fikk et tilbud han ikke kunne si nei til - og Frandsens selskap ble kjøpt opp av Frits-konsernet. Grunnleggeren fortsatte imidlertid som administrerende direktør.
Frits Koncernen eide Frandsens selskap i bare tre år før han kjøpte det tilbake i 1996 - og omdøpte det til Frandsen Lighting A/S. Kundebasen endret seg sakte, men sikkert fra små butikker til store shoppingorganisasjoner, og salget økte. I forbindelse med oppkjøpet av Frits-gruppen hadde selskapet flyttet til Horsens i Danmark, i lokaler som var enda bedre tilpasset den voksende suksessen - og de små Ball-lampene var også i ferd med å bli berømte i utlandet.
Alt dette gjorde at Frandsen kunne omorganisere selskapet sitt - og under Frandsen Groups vinger kom både Verpan, som produserte og solgte Verner Panton design, og Frandsen Project, som leverte lamper til B2B-partnere (Business to Business).
I 2009 bygde Frandsen nye lokaler, og på Egeskovvej i Horsens flyttet det danske belysningsselskapet inn i en 6000 kvadratmeter stor fabrikk. Samtidig bygde Frandsen fabrikker i Kina, der over 5000 ansatte produserte de danske designene. I de neste ti årene feiret selskapet salgsrekorder hvert eneste år frem til 2020, da Bestseller-grunnlegger Troels Holch Povlsen kjøpte Frandsen og gjorde det til en del av investeringsselskapet Nine United.
Woud er et fremadstormende dansk designmerke som siden 2014 har levert innovative, atypiske, elegante og stilige møbler, lamper og tilbehør til hjemmet. Selskapet ble grunnlagt av Mia Koed og Torben Koed, som hadde en drøm om å bryte med det tradisjonelle og vanlige og skape et selskap der unge, nye designtalenter kunne revitalisere det stagnerende utvalget av klassikere i boligmagasinene.
Ifølge de to hadde nålen i interiørtrenden kjørt seg fast, og det var behov for ny design - spesielt én dansk designer var uunngåelig, og det skulle vise seg at bransjens "Grand Old Man" skulle bli en uvurderlig del av de to unge designernes virksomhet.
Da Woud ble lansert i 2014, trengte Mia og Torben Koed en ekspert som kunne hjelpe dem med å komme i gang. Noen som kjente bransjen og noen som kunne hjelpe dem med å navigere i den - og det var nettopp en slik ekspert Mia Koed møtte på messen.
*"Benny Frandsen var definisjonen på et godt menneske", sier hun - "Det var hans omfavnende og positive væremåte som lærte meg hvor viktig det er å verne om det gode samarbeidet", sier den kreative direktøren, som i dag gjør en dyd ut av å jobbe med unge designere.
Benny Frandsen hjalp Woud med å velge design, han hjalp dem med prising og han hjalp dem med produksjonen. Benny Frandsen har til og med designet en lampeserie for Woud, Cono-serien.