PH LAMPERNE
En kunstner med lys
Overgangen i luminans fra skjerm til skjerm virker også harmonisk. Størrelsen på skjermene og plasseringen av dem ble bestemt ut fra behovet for å redusere blending, lysplassering og krav til lysfordeling.
Fra begynnelsen av var det åpenbart at konseptet var svært fleksibelt. Armaturene fantes ikke bare i mange forskjellige størrelser, men også med ulike overflatebehandlinger på undersiden - enten hvitlakkert, forsølvet eller gullbelagt.
De ulike undersidene skulle gi ulike belysningsmuligheter.
:format(jpeg))
)
Poul Henningsen
Poul Henningsen forestilte seg at besøkende på en restaurant ville ønske at lyset skulle være varmt og koselig, og derfor ville de bruke en gullbelagt overflate, i motsetning til på et sykehus eller tannlegekontor, der de ville bruke en hvitmalt overflate.
De første armaturene var alle laget med metallskjermer, men Poul Henningsen ønsket også å produsere en variant av armaturen som ville vise en lysbue med mindre nedadrettet lys. Resultatet ble skjermer laget av opalt glass med sandblåst underside.\ Glassskjermene lot 12 % av lyset trenge inn og bidra til det totale lysinnfallet i rommet, mens det meste av lyset fortsatt ble reflektert utover og nedover fra den matte undersiden av skjermene.
De samme prinsippene som gjaldt for de matte metallskjermene, gjaldt også for denne nye formen for skjermmateriale.
Les mer om Poul Henningsen her og se hans mange lamper
PH-lamper - en udødelig klassiker
Denne kombinasjonen var god når armaturen ble hengt høyt, men når pendlene ble hengt lavt, var en kombinasjon med en stor toppskjerm, etterfulgt av en mindre mellom- og bunnskjerm, mer passende.
Slik ble PH 2/1 og 3/2 født. PH 3-skjermsystemet startet som en nedpendlet løsning, men snart ble armaturen videreutviklet til å omfatte bord-, gulv-, vegg- og noen større nedpendlede versjoner.
Som et resultat av ulike størrelser, materialer, overflater, farger og lyskilder har det i årenes løp oppstått tusenvis av varianter.
)
)
PH-armaturer
PH-armaturene ble designet som et rasjonelt belysningssystem der størrelsen på lampeskjermene, materialene og overflatene kunne kombineres ut fra designet.
Hver øvre skjermstørrelse har et tilsvarende sett med midtre og nedre skjermer, slik at proporsjonene mellom skjermene var omtrent 3:2:1. Helt fra begynnelsen var en av basismodellene PH 5/5.
Det første sifferet angir diameteren på toppskjermen, og sifferet etter skråstreken indikerer at midt- og bunnskjermene var født til denne spesielle typen toppskjerm.
Dette betyr at 5/5 hadde en toppskjerm med en diameter på 50 cm, en midtskjerm på 31 cm og en bunnskjerm på 16,5 cm.
Armaturene med 3 skjermer
Før produksjonen av 3-skjermarmaturene hadde Poul Henningsen og Louis Poulsen Lighting samarbeidet om å designe armaturene til den danske paviljongen på verdensutstillingen i Paris i 1925.
Da Poul Henningsen designet armaturene til verdensutstillingen, hadde han allerede lekt med tanken om at den logaritmiske spiralen kunne være et egnet utgangspunkt for en ny skjermdesign.
Kombinasjonen av diffus refleksjon og en logaritmisk buet skjerm ga Poul Henningsen muligheten til å kontrollere armaturens blending og skyggelegging, ettersom hver skjerm reduserer lysmengden like mye på grunn av sin avstand fra lyskilden.
:format(jpeg))
)
PH 3-2½ Avtrekker
PH 3-2½ Pullert er et medlem av PH 3-skjerm-familien, og prinsippet bak PH 3-skjerm-armaturene ble lagt i løpet av noen hektiske måneder vinteren 1925-1926 på en utstilling i Forum i København.
Dette sa Poul Henningsen om sine nye armaturer i 1926: "Den virkelige nyvinningen med PH-armaturene er å produsere lys som både er blendingsfritt og økonomisk. Det er lett nok å lage en blendingsfri armatur (indirekte og sterkt avskjermet lys) hvis man lar noe lys gå til spille, og det er relativt lett å lage høyeffektive armaturer hvis man ser bort fra at de er ekstremt irriterende for øynene (sterk refleksjon osv.), men det er en kunst å skape lys som er både økonomisk og blendingsfritt."