KUNNSKAP OM PÆRER


Lær mer om lyskildenes verden!

Det kan være forvirrende å navigere i det store utvalget av lyspærer. Hvilken pære skal jeg velge? Hvordan er lyset, og hvor er det best å bruke hva? Vi skal prøve å skissere det for deg her, slik at det blir litt lettere å navigere.


Her er hva du må være oppmerksom på:

Stikkontakten: Før du i det hele tatt begynner å tenke på fargetemperatur og CRI-verdier, bør du undersøke nøyaktig hvilken stikkontakt du trenger! Se etter både fatningstype og dimensjoner for å være sikker på at pæren passer til akkurat din lampe.

Dimbarhet: Hvis lampen må kunne dimmes på en eller annen måte, må du sørge for at pæren du kjøper er dimbar - etter at hele verden har gått over til LED, er ikke dette en selvfølge! Les mer om demping her!

Fargegjengivelse: Dette betyr hvor god pæren er til å gjengi fargene slik de ser ut i naturen i naturlig lys! Velg en pære med god fargegjengivelse - dvs. en CRI på minst 90 - på steder der fargegjengivelsen er spesielt viktig.

Lysets farge: Lys er ikke bare lys! Vurder hvilken type lys du er ute etter:

  • 2\ 700-3 300 Kelvin er et varmt lys som ligner på lyset fra en glødepære.
  • 3\, 300-4 000 Kelvin gir et nøytralt lys.
  • 4 000 Kelvin gir et kjølig lys.

Som en tommelfingerregel kan man si at et Kelvin-lys på 2500-2700 er det beste lyset å slappe av i, et Kelvin-lys på 4000-4500 er det mest optimale å jobbe i, og et Kelvin-lys på 6000 eller høyere er bra ved vinterdepresjon eller hvis du trenger litt ekstra energi.


3-trinns dimming - fleksibel dimming uten dimmer

En 3-trinns dimbar pære gjør at du kan veksle mellom tre forhåndsinnstilte lysstyrkenivåer - uten å måtte installere en ekstern dimmer. Den fungerer ved at du trykker én, to eller tre ganger på den vanlige bryteren, og pæren veksler selv mellom høy, middels og lav lysstyrke. Denne typen pære er ideell hvis du vil ha stemningsbelysning på en enkel måte - og spesielt smart i lamper der dimming via veggbryter ikke er et alternativ.

Dim to Warm - koselig lys når du dimmer

Dim to Warm-teknologien gjør at lyset automatisk blir varmere i fargetonen når du dimmer det. Det er omtrent som når en gammeldags glødepære ble mer gyllen når lyset ble skrudd ned. Det gir en ekstra koselig og behagelig atmosfære, spesielt i stuen, på soverommet eller ved middagsbordet. Når lyset er på full styrke, har det en nøytral eller varm hvit fargetone - og når du demper lyset, blir det mer gyllent og mykt. Den er perfekt for deg som ønsker å kombinere funksjonelt lys med atmosfære.

Smarte lyspærer - når lyset følger deg

Smartpærer som Philips Hue eller Nordlux Smart gir deg full kontroll over farger, lysstyrke og av/på-tider - direkte fra en app, stemmestyring eller fjernkontroll. Du kan stille inn faste rutiner som demper lyset om kvelden og vekker deg om morgenen med gradvis belysning. Noen modeller tilbyr til og med millioner av farger og ulike scenarier - alt etter humør og behov. Smartpærer finnes i mange fatningstyper, blant annet E27, E14 og GU10, og passer i de fleste standardlamper.


De forskjellige fatningene på pærene

Det finnes mange forskjellige stikkontakter for lyspærer, men de vanligste er:

E27 (stor sokkel) E14 (liten sokkel) G9 (stiftpære) GU10 (spotpære)

Dette bildet viser en oversikt over 9 forskjellige stikkontakter på lyskilder

LED

LED er standarden innen lyspærer i dag. Den lille, svært effektive og lyssterke pæren har langsomt tatt over belysningsmarkedet med sin lange levetid og strømsparende egenskaper. Mange husker kanskje glødepærenes tid, etterfulgt av sparepærens æra - men faktum er at vi i dag er inne i LED-gullalderen! Hvis du trenger en LED, er det flere ting du må holde øye med.

Lumen

Lumen (lm) tilsvarer lysstyrken en lyskilde avgir. Du kan grovt sett regne med følgende:

  • 2-4W = 200-300 lumen
  • 3-5W = 300-500 lumen
  • 5-7W = 500-700 lumen
  • 8-10 W = 700-1000 lumen
  • 10-13W = 1000-1250 lumen
  • 13-20W = 1250-2000 lumen

Den fantastiske LED-oppfinnelsen

Den første virkelige LED-lampen ble oppfunnet på begynnelsen av 1960-tallet ved General Electrics utviklingsavdeling av Nick Holonyak Jr. - og det var en liten rød diode, lik den du sannsynligvis har på TV-en din, som minner deg på at den er i standby.

Oppfinnelsen var en videreutvikling av den infrarøde lysdioden som Gary Pittman og Robert Biard oppfant året før hos Texas Instruments, og i likhet med forgjengeren hadde de bittesmå diodene en lang vei å gå før de fikk et reelt bruksområde.

Utover 60- og 70-tallet ble det oppfunnet flere farger og LED-nyanser, samtidig som de små lysgiverne ble mer og mer effektive - men det var den klassiske sparepæren, som egentlig er et lysstoffrør, som vant kappløpet om å bli sparepæren da folk var desperate etter å spare energi under oljekrisen i 1973.

Sparepæren var et lite hinder for utviklingen av kommersielle LED-pærer - men selv om utviklingen ikke gikk like raskt som den hadde gjort, fortsatte den like stille i LED-belysningen - og i 1994 ble den ultralyssterke blå LED-en oppfunnet, noe som muliggjorde LED-skjermer og indirekte innebar at det endelig var mulig å produsere en LED-pære som lyste like godt som en klassisk glødepære.

CRI står for Colour Rendering Index og beskriver hvor godt en pære gjengir lys. Lysdioder hadde lenge vært plaget av dårlig fargegjengivelse - og kraftige blå lysdioder kunne løse dette problemet. Hvis det blå lyset sendes ut gjennom en pære som er innvendig belagt med gul fosfor, skapes det et hvitt lys - fosfor har fått navnet sitt fra det greske ordet for lysbringer.

De neste årene gikk med til å perfeksjonere den hvite LED-lampen - og innovasjonen skjøt for alvor fart etter at det amerikanske energidepartementet innså hvor mye strøm LED-pærer potensielt kunne spare.


De store fordelene med LED

I dag er det mulig å få LED-lys som kan konkurrere med selv noen av de beste glødepærene - og med riktig LED kan du oppnå mange fordeler i forhold til gammeldagse pærer. I dag finnes det til og med LED-lys som ser ut som stearinlys Her er seks grunner til hvorfor du bør investere i et LED-arsenal av pærer og lamper:

  • 1. Lavere strømforbruk Det første punktet sier kanskje seg selv, men det er verdt å nevne at LED-lamper bruker betydelig mindre strøm enn glødepærer, sparepærer og halogenpærer. Det er vanskelig å gi konkrete tall, ettersom alle LED-pærer er forskjellige, akkurat som glødepærer - men en tommelfingerregel er at en 60 watts glødepære kan erstattes av en 8 watts LED-pære.
  • 2. Lavere varmeutslipp Vi har sikkert alle prøvd å skifte en nylig sprengt lyspære og brent fingrene i prosessen. Grunnen til at LED-pærer bruker mindre strøm, er at en LED-pære omdanner energi til lys på en mer effektiv måte - en glødepære mister store mengder energi til varme. Det betyr at LED-lampen både bruker mindre strøm og blir mindre varm. På den måten slipper du å bekymre deg for at lampeskjermene blir misfarget av varmen - og lampeprodusentene kan lage enda mer spennende lamper.
  • 3. Høy og rask fargegjengivelse De av oss som levde i sparepærens tid, husker sikkert det kjedelige lyset som de små, kompakte, vridde lysstoffrørene ga. For å unngå å se ut som et jernbanetoalett måtte lyset i stuen slås på lenge før gjestene kom, og det kunne ta lang tid før sparepærene ikke lenger misfarget både innredningen og gjestene - for ikke å snakke om helsefaren ved å miste en av de små pærene som inneholder kvikksølvdamp ved et uhell. Med en LED-pære gir du omgivelsene dine det lyset de fortjener fra det øyeblikket du slår på lysbryteren. LED har ingen oppvarmingstid, og en pære med høy CRI-verdi er vakker fra festens begynnelse til slutt.
  • 4. Lang levetid Før i tiden var det en del av hverdagen å dra til matbutikken fordi en lyspære hadde gått av - slik er det ikke lenger. LED-pærer har titusenvis av timers levetid - og noen produsenter lover opptil 100 000 timers levetid.
  • 5. Mindre formfaktor I dag kan man produsere bittesmå LED-lys, noe som gjør det mulig for lampeprodusenter å skape former som tidligere var umulige å lage. Den lange levetiden betyr også at lampeprodusentene ikke trenger å bekymre seg for om erstatningspærer er lett tilgjengelige - noe som betyr at de kan lage unikt formede pærer. Derfor finnes det i dag mange flere unike lamper som bryter med de klassiske lampeformene.
  • 5. LED-pærer er de eneste lyspærene som er lett tilgjengelige i dag. I 2009 begynte utfasingen av 100 watts glødepærer, i 2012 alle gjenværende glødepærer, i 2018 halogenpærer og i 2021 sparepærer. Vi er virkelig inne i LED-pærenes gullalder - og de små, kompromissløse strømbesparende lyskildene ser virkelig ut til å være de beste pærene som finnes. For hvert år blir fargegjengivelsen, lyset og strømforbruket til LED-pærer mer og mer effektivt, og det er ingen tegn til at denne trenden vil stoppe.

Fargegjengivelse

Vær oppmerksom på at for hvitt og kaldt lys kan føre til ubehag - og at for gult lys gir en unaturlig fargegjengivelse. Lysets evne til å gjengi farger vurderes på en skala fra 0-100 CRI. Det står for Colour Rendering Index. Som en målestokk er dagslysets evne til å gjengi farger 100 CRI.

LED-verdenen har kommet langt de siste årene - der man tidligere sa at halogen- og glødepærer utkonkurrerte LED-lys, sier man nå at LED-pærer kan ha like god fargegjengivelse som de klassiske pærene hadde før de ble ulovlige.


Fremtidens lys

Philips har inngått et samarbeid med Apple for å utvikle Philips Hue, pærer og lamper som du kan kode slik at de gjør akkurat det du vil.\ Det vil definitivt være fremtidens lys.

Last ned appen, så kan du stille inn lysstyrke og farge (du kan velge mellom 16 millioner farger), og du kan programmere lyset til å slå seg på på bestemte tidspunkter, dimme ned om natten og dimme opp om morgenen.\ Du kan bruke den som tyverisikring når du er ute og reiser, og du kan slå den av og på tilfeldig rundt om i huset.\ Det finnes utallige muligheter for hva du nå kan få lyset ditt til å gjøre.

Philips Hue er tilgjengelig i E27, E14, GU10 og både normale og deko-pærer - i tillegg til innebygde LED-lamper i Hues egne lamper.

Se alle Philips Hue-produkter her!